Arbejdernes Spareforening

I 1893 blev det besluttet, at Brandts Klædefabrik skulle have sin egen spareforening, der havde til formål at fungere som et økonomisk sikkerhedsnet i tilfælde af sygdom eller særlige traditioner såsom jul.

Spareforeningen blev i tidernes morgen oprettet af syv mænd, som også stod for at udarbejde de forskellige love og regler, der nu engang var i forbindelse med foreningen. Bestyrelsen bestod oftest af mænd, men i 1918 skete der noget interessant! En kvinde ved navn Marie Hansen blev nemlig valgt ind. Dette skete i takt med, at kvinderne fik stemmeret og begyndte at blive mere og mere synlige.

Foreningen voksede lynhurtigt fra 7 til 59 medlemmer på blot et år – og havde tilsammen indsat i alt 2.213 kr., hvilket svarer til ca. 37 kr. pr. medlem. Det lyder måske ikke af så meget, men dengang var det mange penge.

Medlemstallet fortsatte med at stige, men spareforeningen oplevede også nedture. I 1917 faldt tallet af medlemmer drastisk, men kom hurtigt på banen igen. På trods af både op- og nedture har foreningen eftersigende levet op til de selvhjælpstanker, der lå bag oprettelsen i 1893.

Historien om spareforeningen endte med, at den blev lukket efter 78 år, fordi medlemmerne langsomt mistede interessen.

Kilde: “Brandts Klædefabrik”, Brandt-arbejdernes Historiske Forening, 1993