Capio CFR Odense

Den arkitektoniske koksgrå perle i Pantheonsgade er slet ikke bygget til hospital

Kommer man fra Vindegade og kører ad Pantheonsgade, på vej i biografen, i Studenterhuset, på kunstmuseum, café eller til koncert på Brandts, så passerer man en stor asymmetrisk bygning, hvor facaden i sin enkelthed omfatter ankomstplateau, trappeanlæg og et højt logo med 18 cirkler, der symboliserer en svajende rygsøjle samt navnet Capio CFR Odense. Langs Grønnegade-passagen er der en aflang trappe, hvis linjer er oplyste om aftenen.

Den spændende bygning pirker til nysgerrigheden, så vi gik på opdagelse i den på én gang anonyme og elegante ejendom i tre etager med de dristigt asymmetriske, spansk inspirerede forskudte vinduer. Det viste sig, at bag de koksgrå mure gemmer sig et travlt og alsidigt privathospital med en række kompetencer og specialer.

”Den karismatiske ejendom er en del af Brandts-familien”, oplyser Steen Vammen, ejendomsmægler i KD Selskaberne, som husker tilbage til 2006 og 2007, da projektet lå på tegnebrættet hos rådgivende ingeniører Henry Jensen A/S og Jesper Thyge Brøgger, Odense, der tænkte kreative tanker. Hansson & Knudsen A/S vandt totalentrepriseudbuddet – og ejendommen blev udformet ud fra givne faktorer, bl.a. den kendsgerning at der lige under skulle bygges en efterspurgt parkeringskælder, ligesom der skulle være et underjordisk område til håndtering af affald.

Steen Wammen afslører, at ejendommen slet ikke er bygget til privathospital. Det kom først på banen i begyndelsen af byggeperioden, hvilket i dag gør Capio CFR Odense unik hvad interiør og indretning angår.

Hospitalschef Janne Rosenfeldt der har været med siden hospitalet åbnede som rygkirurgisk center i 2008, er begejstret for husets sjove og anderledes arkitektur, de skæve vinkler og de buede gange, som er blevet en naturlig del af hospitalets trygge og afslappede miljø.

KD Selskaberne har ejet Brandts-området i 32 år – siden forvandlingen fra saneringsmoden nedlagt fabrik til moderne kulturcenter med bl.a. design- og modebutikker, biograf, koncerthus, filmværksted, spisesteder, diskotek og kunstmuseum.

Den gamle klædefabrik der engang var Odenses største virksomhed, lukkede 31. december 1977 efter 108 års produktion.

Kvalitet og tryghed

Hvad angår patientoplevelse, så er Capio CFR Odense helt i toppen i dansk hospitalsvæsen.

Capio CFR sætter fokus på patienternes velbefindende, kvalitet og tryghed. Allerede når patienten træder ind ad døren på privathospitalet eller henvender sig telefonisk, skal vedkommende have en personlig og professionel behandling.

”Vi arbejder hele tiden med kvalitetsmålinger og på den respons, vi får fra vores patienter. Dermed kan vi konstant forbedre kvaliteten og øge trygheden”, forklarer hospitalschef Janne Rosenfeldt.

”Det er vigtigt, at alle medarbejdere skal kunne demonstrere, at de kender og bruger de udarbejdede retningslinjer, idet der føres kontrol med kvaliteten af behandlingerne og patienttilfredsheden – bl.a. via det interne systematiske kvalitetsarbejde. Hospitalets tilfredshedsmåling opdateres dagligt som supplement til den landsdækkende ’LUP’ – Undersøgelse af Patientoplevelse, der hvert år gennemføres blandt alle offentlige og private sygehuse af ’Enheden for Evaluering’ samt Brugerinddragelse under Region Hovedstaden”, forklarer Janne Rosenfeldt.

”Såvel ’LUP’ som vores interne målinger er et stærkt værktøj til konstant at forbedre kvaliteten af arbejdet og dermed sikre, at standarderne overholdes. På vores hjemmeside kan man følge resultaterne af undersøgelsen og få en samlet oversigt. Den giver dokumentation for, at Capio CFR Odense, hvad kvalitet angår, er placeret helt i toppen af det danske hospitalsvæsen”

En alsidig hospitalschef 

Privathospitalet, Capio CFR Odense, ligger trygt og godt ved Brandts – lige midt i Odense, siger Janne Rosenfeldt.

Hospitalschefen på Capio CFR Odense, Janne Rosenfeldt, betegnes somfaglig alsidig og erfaren. Hun kender arbejdet på gulvet – og hun tager gerne en tjans ved travlhed.

”I pressede situationer hjælper jeg på operationsgangen eller sengeafsnittet ved at assistere til operation eller ved at overvåge eller pleje en patient efter operation. Det har jeg det fint med, fordi det er en god mulighed for at komme tæt på patienter og personale og opleve kvaliteten af plejen og behandlingen”.

”Det er klart, at jeg som hospitalschef bruger mest tid på det administrative ogledelsesmæssige arbejde, men jeg prioriterer og vælger aktivt at bruge og vedligeholde mine kliniske færdigheder som sygeplejerske”, forklarer Janne Rosenfeldt, der nåede at fejre 25 års jubilæum på OUH, inden hun i forbindelse med åbningen af ”Center for Rygkirurgi” i 2008, blev ansat som centerets første sundhedsfaglige medarbejder.

Hendes første opgave var at samle et team af højt kvalificerede og dedikerede medarbejdere om sig og dermed opbygge fundamentet til det kvalitetsteam, som hospitalet har i dag.

Hospitalschefen fremhæver den centrale adresse som et stort plus for Capio CFR Odense og fortæller, at patienter, pårørende og personale ofte giver udtryk for, at de er glade for, at hospitalet er integreret nabo til Brandts.

Tal og fakta om udviklingen

Privathospitalet Capio CFR i Pantheonsgade i hjertet af Odense åbnede som ”Center for Rygkirurgi” i 2008 og har siden oplevet en udvikling, som i juni 2017 kulminerede med indtrædelse i Capio CFR-koncernen, der omfatter afdelinger i Hellerup, Lyngby, Skørping, Aarhus og Odense. Med over 350 medarbejdere, flere end 80.000 patientkontakter og 8.000 operationer årligt er det Danmarks næststørste landsdækkende privathospital med det største center for avanceret billeddiagnostik. De fleste patienter har problemer med ryg, knæ og hofter. Størstedelen bliver henvist fra sundhedsforsikringen.

I Odense er der 40 ansatte, heraf en receptionist, syv lægesekretærer, 15 sygeplejersker, en fysioterapeut, en kok i husets køkken samt cirka 15 læger – og en hospitalschef. Der er tre operationsstuer, et sengeafsnit med 11 senge til indlagte patienter. Huset omfatter 2400 kvadratmeter lokaliteter over tre etager.

”Vi har en lang række lægelige specialer med plastikkirurgi som det nyeste. Alle læger er anerkendte speciallæger inden for hver sit fagområde. Alle undersøgelser og behandlinger foregår med avanceret teknologisk udstyr i moderne omgivelser. Vi leverer ydelser til det offentlige, forsikringsselskaber og private”, forklarer hospitalschef Janne Rosenfeldt.

Capio CFR A/S blev i 2004 grundlagt i Hellerup under navnet Center for Rygkirurgi A/S og bag etableringen stod tre anerkendte rygspecialister fra Rigshospitalets rygenhed. Center for Rygkirurgi var det første privathospital i Danmark, der udelukkende fokuserede på udredning og behandling af patienter med lidelser i ryg og nakke.

Fra 2010 til i dag har ”Center for Rygkirurgi” opkøbt en række privathospitaler og klinikker – bl.a. ortopædkirurgisk privatklinik på Bondovej i Odense.

Harmonisk naboskab

Kasper Egeberg fra Dansk Arkitektur Center fortæller, at med ”den gamle rødstensvilla, Brandts  etagers fabriksfløj fra 1880’erne med CaféBiografen, Mediemuseum og kunstakademi samt den høje skorsten – bagved som nærmeste naboer, var det en interessant arkitektonisk udfordring, at skulle tilføje endnu en bygning på dette sted, hvor der havde været parkeringsplads ”.

”Nabobygningerne fremhæver i harmoni hinanden og sætter den høje ikoniske skorsten i scene som områdets vigtige byarkitektoniske element. Mod Pantheonsgade indgår privathospitalet berigende i facaderækken. Bygningen fremstår som en monolit med facader i glat koksgrå murværk med asymmetrisk placerede vindueshuller og dybt placerede vinduer, der introducerer bygningen i et geometrisk slægtsskab og en volumenmæssige kontrast med den gamle grå klædefabrik”. Privathospitalet blev i 2009 præmieret af Odense Kommune.

Betalingsforhold

Capio CFR Odense er et privathospital, der ikke er dækket af den danske sygeforsikring. Patienten skal derfor være opmærksom på, at der gælder særlige regler i forbindelse med betaling af hospitalets ydelser. En patient med sundhedsforsikring som ønsker behandling, skal forud for besøget kontakte sit forsikringsselskab for at få afklaret, hvorvidt forsikringen dækker for behandling. Godkender forsikringsselskabet skadesanmeldelsen, vil afregning finde sted mellem Capio CFR Odense og forsikringsselskabet

previous arrow
next arrow
Slider