Forsiden NyhederDen geniale filmskaber skaber opmærksomhed
nov
14
2017

Den geniale filmskaber skaber opmærksomhed

’Lars von Trier – det gode med det onde’, er tilrettelagt af Brandts – Museum for Kunst og Visuel Kultur og produktionsselskabet Zentropa. Udstillingen har verdenspremiere i Odense den 10. november.

“Mit navn er Lars von Trier. Jeg ønsker Dem alle en rigtig god aften, og forresten, skulle De drages af Riget igen og ønske på ny at bruge lidt tid sammen med os, så vær vel beredt på at tage det gode med det onde”.

Sådan lød det helt i Alfred Hitchcocks og Orson Welles’ ånd, da Lars von Trier iført smoking og pokerface, dukkede op efter hver af sine otte episoder af tv-serien ”Riget”, de første fire i 1994, de næste fire i 1997 – og lod såvel korsets tegn som horntegnet ledsage sine ikoniske ord, der nu 20 år senere, er titlen på udstillingen, som Brandts og Zentropa præsenterer på Brandts – Museum for Kunst og Visuel Kultur i perioden 10. november 2017 til 29. juli 2018.

Lars-von-Trier-1-photo-by-Christian-Geisnæs-ny

Foto: Christian Geisnæs

”Vi inviterer publikum tæt på instruktøren og den kunstneriske skabelsesproces. Gennem tematiske snit i von Triers filmiske formsprog stilles der skabt på værkernes udfordring af forholdet mellem form og indhold, etik og æstetik – og ikke mindst legen med genrer. Det bliver opdagelsesrejse set med det sjældne blik for iscenesættelse”, forudser direktør for Brandts- Museum for Kunst og Visuel Kultur Mads Damsbo, som er overordnet ansvarlig for udstilling.

’Lars von Trier – det gode med det onde’ er tilrettelagt i tæt samarbejde mellem Brandts – Museum for Kunst og Visuel Kultur og produktionsselskabet Zentropa – og udstillingen får verdenspremiere i Odense. I sensommeren 2018 sættes den op på Kunstmuseum Wolfsburg i Tyskland.

Overraskelsernes mand

Lars von Trier slog sit navn fast hos familien Danmark med sin på én gang uhyggelige og morsomme tv-serie “Riget”. Siden har han bestandigt været overraskelsernes mand, der med sin kontroversielle fortællestil har fornyet den kunstneriske filmscene på højt internationalt niveau. Med talentets uforudsigelighed og sit særlige register af kunstneriske spilleregler – dogme, uforudsigelig og infernokriser, har han med sine film udvidet vores kendskab til eksistentielle temaer som liv og død, seksualitet og undergang. Det hele iscenesat i hypnotisk smukke billeder.

PHOTO: JAN BUUS Zentropa PR/Marketing pr(a)filmbyen.com

Foto: JAN BUUS
Zentropa PR/Marketing
pr(a)filmbyen.com

Med ham har man aldrig taget noget for givet, hverken hvad angår fremtoning, meninger eller film. Lars von Trier har i årevis markeret sig som landets mest betydningsfulde filmskaber, fremmeste provokatør – og på én gang genial, kontroversiel, selviscenesættende og frem for alt grænseoverskridende fornyer.

Så det er en personlighed med mange nuancer, Brandts har valgt at sætte spot på i udstillingen ’Lars von Trier – det gode med det onde’. Mads Damsbo fortæller, at ”publikum kommer med bag kulisserne og præsenteres for det hidtil mest omfattende Lars von Trier-materiale i form af håndskrevne stykker papir med idéer til bl.a. manuskripter samt filmklip, ligesom klip der fokuserer på hans utraditionelle instruktørarbejde. Der er interviews, rekvisitter og masser af billeder. Også materiale om hans kommende film”.

Lars von Triers næste film får premiere i 2018

Da Lars von Trier, 61, for et års tid siden havde indkaldt filmjournalister fra hele verden, for at fortælle om sin næste film ”The House That Jack Built” samt om den stærkt besatte rolleliste, indledte han med at proklamere, at han havde det ad helvede til – og til DR’s kulturkorrespondent Mette Hybel tilføjede stjerneinstruktøren kort og kontant, at han er angst i filmprocessen.

”Der kommer nok ikke flere film efter denne, men det har jeg jo altid sagt”, lød det fra den evigt selviscenesættende filmmand, som har skabt ikoniske film som ‘Breaking the Waves’ (1996), ‘Idioterne’ (1998), ‘Dogville’ (2003), samt trilogien ‘Antichrist (2009), ‘Melancholia’ (2011) og ‘Nymphomaniac’ (2013).

’The House That Jack Built’ er fortællingen om den intelligente seriemorder Jack, der påstår, at hvert mord han begår, er et kunstværk i sig selv. Mens politiet haler ind på ham, løber han større og større risici i sin jagt efter at skabe det ultimative kunstværk. Seriemorderen spilles af Matt Dillon, mens amerikanske Uma Thurman og danske Sofie Gråbøl spiller et par af de uheldige kvinder, som Jack møder på sit mordertogt. ”Der er en masse, der bliver myrdet”, konstaterer Lars von Trier, som kalder det ”en tendentiøs film om ondskab”.

”Jeg er opdraget med, at alle forbrydere skal forstås. Og de skal ikke slås ihjel. De skal ligesom hjælpes frem, og den holdning kan jeg ikke lade være med at bære videre”.

Det forventes, at ’The House That Jack Built’ får premiere i løbet af 2018. Produktions-selskabet Zentropa ser frem til et comeback på festivalen i Cannes i maj 2018.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Brandts Klædefabrik

Brandts Passage 8
5000 Odense
Denmark

kontakt@brandtsklaedefabrik.dk


Persondatapolitik