Forsiden NyhederGorm’s Pizza: Forskellen er, at vi tænker som kokke, når vi laver pizza
maj
15
2017

Gorm’s Pizza: Forskellen er, at vi tænker som kokke, når vi laver pizza

Hos Gorm’s Pizza mødes italiensk madmentalitet med nordiske traditioner og råvarer, som inspirerer til at udvikle opskrifter og lege med grænserne for, hvad man opfatter som ”normalt” at putte på en pizza, siger Gorm Wisweh.

Gorm

En pizza er ikke bare en pizza. Det kan også være gastronomi på højt plan, mener Gorm Wisweh, selvlært kok og manden bag Danmarks mest ekspanderende pizza-kæde ”Gorm’s Pizza”, der nu har ramt Brandts Klædefabrik.

For, som han siger, så handler det om at holde traditionerne på afstand, og bevare lysten til at lege med grænserne for, hvad man opfatter som ”normalt”, at putte på en pizza… alt sammen i smagens tjeneste naturligvis. For det handler om smag og behag. – Vi vælger fortrinsvis den romerske opskrift, de tynde, sprøde og elegante pizzaer, men ellers er jeg ret dårlig til at følge regler. Det er nok lige så meget fordi, at vi her i landet har store madtraditioner og mange fine danske råvarer, som man ikke finder bedre noget sted i verden. Hvorfor så ikke bruge dem på en pizza, spørger han.

– Det er også mødet mellem den italienske madmentalitet og de nordiske traditioner og råvarer, som inspirerer mig til at finde nye pizza-opskrifter, forklarer Gorm Wisweh, 35 år til sommer, der ikke for ingenting kaldes ”pizzaens ukronede konge”, ”pizza-revolutionær” eller slet og ret pizzaens ”Che”.

Italienske relationer

– Vi importerer det meste gennem vore nære relationer i støvlelandet, så man vil helt sikkert møde fantastisk parmaskinke, bøffelmozzarella, grillet- og syltet grønt og et væld af pølser og oste, forklarer Gorm Wisweh, der har gjort en dyd ud af at revolutionere det populære italienske fladbrød, der her i landet holdt sit indtog for godt fyrre år siden.

Der er god pizzatradition at leve op til i Odense, hvor landets tredje pizzaria åbnede allerede i 1977. Samme år hvor genboen Brandts lukkede sin klædefabrik, for få år senere at genopstå som byens kulturelle og kulinariske centrum – og igen fire-fem år før Gorm Wisweh kom til verden i Svaneke på solskinsøen Bornholm – til sommer for snart 35 år siden.

Trods forkærlighed til fødeøen ”udvandrede” unge Gorm til Vestdanmark for at udleve drømmen om at afprøve sine idéer, som flere andre bornholmske kokke før ham. En af dem er lillebror Benjamin, der er i kokkelære på Falsled Kro.

Gorm Wisweh betegner sig selv som en glad, autodidakt kok, der arbejder med stor ydmyghed overfor håndværket og for den faglige viden, som hans uddannede kolleger har. – Jeg har dog vist, at man med en portion sund erfaring og en anelse flair for mad, kan komme langt. Jeg har bare valgt den lange vej ind i gastronomien.

Udspillet i Brandts er kædens første vest for Storebælt og er den syvende Gorm’s Pizza. To mere er på vej i år.

Men endnu ingen på Bornholm? Design uden navn 2

– Jeg ville elske at åbne ”hjemme på Bornholm”. Jeg havde nogle rigtige gode projekter på hånden, men det handler jo ikke bare om at åbne. Det skal gøres ordentligt. Åbningen i Brandts Klædefabrik er den første af tre åbninger i år, så der er rigeligt at se til, og der venter nogle spændende projekter i 2018.

Oplagt at vælge Brandts

Manden bag Danmarks mest ekspanderende pizza-kæde, fortæller om årsagen til at slå sig ned i Odense.

Det var med velberåd hu, Gorm Wisweh valgte Brandts, som sit første udspil vest for Storebælt.
Den charmerende restaurant, der netop er åbnet i Brandts-bygningen ”Svendehjemmet”, ud for Amfiscenen, er pizzakædens syvende. Senere i år åbner lignende restauranter i Tivoli og på Amagerbrogade i København.

Dermed bliver restauranten en ny kærkommen ingrediens i Brandts store globale spisekammer.

– Odenses madscene, med fokus på kvalitet, er i rivende udvikling, og den vil vi gerne være en del af.

Byen ligger mit hjerte nært, da en stor del af familien bor på Fyn. Jeg har tilbragt mange herlige somre i Tommerup med udflugter til Odense, så da Brandts dukkede op, var der ingen tvivl i mit sind.

– Jeg fik sidste år en god fornemmelse af det fynske publikum på Tinderbox, hvor vi med succes langede pizzaer over disken. Vi vender tilbage på Tinderbox og slår ydermere vejen forbi Heartland ved Egeskov, slutter Gorm Wisweh, 34, født og opvokset i Svaneke, entreprenør, idéudvikler, tv-kok, Vild med Dans-deltager, kogebogsforfatter, madanmelder med sine meningers mod, autodidakt gourmet-pizzabager og ”alt for meget krudt i røven”.

 

Seneste nyheder

Alle nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Brandts Klædefabrik

Brandts Passage 8
5000 Odense
Denmark

kontakt@brandtsklaedefabrik.dk