Forsiden Historie ENESTÅENDE VARTEGN

ENESTÅENDE VARTEGN

Skorstenen bag “museumsbygningen” er områdets pejlemærke

skorsten

I den tidlige industrialisme afspejlede de høje skorstene et dynamisk samfund. Jo flere skorstene, der tårnede sig over byens tage, og jo mere røg, der steg til vejrs, des driftigere var byen. En by i vækst var et sundhedstegn.

Så viste det sig, at røg og damp var skadelig for byens borgere – og tusindevis af flotte skorstene blev revet ned og ofte erstattet af en let demontérbar skorsten i stål. Også i Odense.
Miljøproblemerne var nymodens åbenbaring i samfundets dagligdag – og det gik ud over byens profil.

En by uden høje skorstene var blevet et sundhedstegn.

Bevaring og genbrug af gamle industribygninger var i 70’erne og 80’erne ikke stueren politisk tænkning. Heller ikke i Odense, hvor slagsmålet omkring 1980 bølgede i byrådet. Diskussionen var i lang tid ikke til gunst for bevaring af de gamle bygninger – og altså heller ikke den karismatiske skorsten, der var bygget i forbindelse med kraftcentralen.

Arkitekt Kristian Isager, kreativ hjerne bag den visionære renovering, fortæller i en beretning fra dengang, at så snart kommunen havde fået aftalen i hus med de to jyske købmænd Keld Droob og John Hanssen, da inviterede han dem til
Odense for at vise dem, hvad de havde investeret i.

”Til min store lettelse var de godt tilfredse med det, de så her. Min bekymring gik meget på den sidste store skorsten, der kort tid efter havde udspillet sin rolle – og hvad så, tænkte jeg. Inde i mit hoved ville den enestående skorsten være en
væsentlig del af Brandts ”kulturmiljø,”” husker Kristian Isager, der havde forberedt sig på en længere forsvarstale for skorstenens bevaring. Men det var ikke nødvendigt, viste det sig.
”Keld Droob gik hen ad gaden, vendte sig om og sagde så: Hvor er den flot, den skorsten. Den har du da vel ikke tænkt dig at fjerne. Og nej, det havde jeg ikke.”

Det høje bygningsværk, der i sin stilistiske enkelthed er meget speciel med sit firkantede fundament, fik lov at blive stående.
Og dermed fik Brandts Klædefabrik et originalt vartegn. Et smukt symbol på den industrielle udvikling.
Lige midt i Odense.

* Artikel af John Borgkilde/journalist

Tilmeld nyhedsbrev

Brandts Klædefabrik

Brandts Passage 8
5000 Odense
Denmark

kontakt@brandtsklaedefabrik.dk


Persondatapolitik