Forsiden Historie Lenes liv er en farverig collage

Lenes liv er en farverig collage

Vi vidste jo ikke, hvad vi gik ind til dengang

Der gemmer sig masser af gode historier i passagen. Her kan du møde dem, der har været med fra dengang, hvor passagen bare var byggejord. Dem, som drømte om butikker i de tomme fabrikshaller. Og som oplevede de tomme fabrikshaller forvandle sig til byens hyggeligste hemmelighed.

collage historie

Det var egentlig en restaurant, de ville åbne. Kreative Lene Højeng-Carlson med idéerne, hendes daværende mand; den italienske kok Fulvio Foschi og vennen Paul Martin fra London, der var DJ på discoteque Tordenskiold, havde sikret sig et lejemål i Brandts Passage 25, dér hvor der i dag er herretøjsbutik.

”Vi åbnede fredag d. 19. oktober 1984, men ikke den restaurant, vi havde drømt om. Dem var der nok af på Brandts, sagde udlejeren, og så fandt vi hurtigt på det her,” husker Lene Højeng-Carlson.

De fyldte lokalet med malerier, plakater, billeder og skilte med originale sentenser, mobiler, rammer, uroer og sjove skulpturer – og kaldte butikken Collage Art. ”Jeg husker, at Paul og jeg en hel dag sad på Centralbiblioteket ude ved Bilka og bladrede i blade, bøger og aviser for at finde det idéelle navn, og lige før lukketid blev vi enige om Collage, der jo i al sin enkelthed er pseudonym på mange små ting og sager samlet på en flade, der til sammen udgør en helhed. Vi ramte plet med et langtidsholdbart navn.”

I løbet af et par år bakkede de to herrer ud. Parret blev skilt, Fulvio rejste hjem til Italien og Paul til Svendborg – og butikken voksede bogstaveligt talt ud af sine rammer.

Højt til loftet

I takt med den hurtige succes rykkede Lene Højeng-Carlson 30 meter hen ad passagen til hjørnebutikken i Magasin-bygningen ved Amfiscenen. Kunstnergruppen Flash havde opgivet
lejemålet. Så der forblev kunst i de 135 butiks-kvadratmeter med næsten fem perfekte meter fra gulv til loft. Det giver god plads til plakaterne på væggene og de mange vugger med
tusindvis af plakater.
Der er ikke plads til at ramme ind i butikken. Derfor arbejder hun med indramning, opsætning og laminering i sit værksted i Næsby. Hun kan ikke undvære atmosfæren i butikken, så
derfor er hun inde på Brandts mindst et par dage om ugen, for at møde sine kunder og mærke pulsen banke.

Tilmeld nyhedsbrev

Brandts Klædefabrik

Brandts Passage 8
5000 Odense
Denmark

kontakt@brandtsklaedefabrik.dk


Persondatapolitik