Forsiden NyhederKulturmaskinen kan udvikle sig til en byhøjskole
maj
29
2017

Kulturmaskinen kan udvikle sig til en byhøjskole

Chefen for Kulturmaskinen, Jesper Vognsgaard, har taget det bedste med fra sit højskoleliv for at udvikle det i Kulturmaskinens vide rammer til glæde for byens borgere – og gæster.

Chefen for Kulturmaskinen, Jesper Vognsgaard, der er vokset op i det folkelige kulturmiljø på højskoler og efterskoler, mener ikke, at skiftet til den odenseanske kulturscene var noget stort spring.

– Som højskolemand, er jeg ikke bleg for at indrømme, at jeg arbejder hen imod at udvikle Design uden navn 3Kulturmaskinen til en slags byhøjskole, med positive værdier som det kreative fællesskab, hvor alle føler sig værdsat.

– Det sker ikke fra den ene dag til den anden, men støt hen ad vejen, hvor vi udfordrer vanetænkningen. Der er højt til loftet, og vi gør også plads til det skæve og det vilde, siger ”maskinchefen”, der, som han udtrykker det, ”har taget alt det bedste med fra højskolen”. Lige nu er han i færd med at udvikle det i husets fantastiske rammer til glæde for borgere – i alle aldre.

Vognsgaard mener, at de åbne værksteder er rygraden i huset. Det er gratis at være med, og brugerne betaler kun for brug af materialer – det er gratis at bruge maskinerne, som i de gode gamle dage på Badstuen. På Kulturmaskinen kan man komme lige fra gaden og deltage i alt fra fællessang til oplysende foredrag, strikning og arbejde i værkstederne.

– Jeg ser mange muligheder, selvom jeg må undertrykke den kendsgerning, at vi ikke har de økonomiske muligheder vi kunne ønske, for at udfylde vore forpligtelser. Heldigvis har vi medarbejdere der, med en god portion fantasi og kreativitet, trækker på samme hammel. Så er det inspirerende at være chef, og der er heldigvis flere gode eksempler på initiativrige grupper, der ud af ingenting dukker op med sprudlende idéer, som ”maskinen” kan være med til at føre videre ud i livet.

Samarbejde med Spoken Word Festival

– Vi er glade for samarbejdet med Spoken Word, med festivalleder Betina Følleslev i spidsen. Festivalen, hvor det talte ord er i centrum, foregår over tre dage i Brandts-området og er for første gang en del af H.C. Andersen Festivals, med os som medspiller. Det er et godt eksempel på et spirende samarbejde med Spoken Word Festival og Studenterhuset, hvis brugere ofte er nye i byen, og som vi også kan tilbyde faciliteter.

– I det hele taget er H.C. Andersen Festivals- ugen en spændende udfordring for os. Ikke alene for husets talenter og kreative vækstmiljøer, men i høj grad også for det spektakulære show, som vi traditionen tro præsenterer i Farvergården.

– Overordnet set, så samles kulturen i Kulturmaskinens smeltedigel, hvor mennesker mødes og sød musik opstår.

For et halvt år siden kom Jesper Vognsgaard til Kulturmaskinen fra et job som forstander på Ollerup Efterskole. Han er musiker, historieuddannet og en fortræffelig historiefortæller.

Efter 29 år med efterskole og højskolearbejde, og de seneste otte år i det sydfynske skole- og kulturliv, valgte han at stoppe op og begynde på en frisk ”inde i Odense”. Dét valg har han ikke fortrudt et sekund.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Brandts Klædefabrik

Brandts Passage 8
5000 Odense
Denmark

kontakt@brandtsklaedefabrik.dk


Persondatapolitik