Kulturmaskinen rykkede ind og en smuk plads opstod

Den dag i 2009, da Kulturmaskinen åbnede som kulturens nye legeplads midt i Odense, blev Brandts Klædefabrik udvidet betragteligt med blandt andet Farvergården.

Allerede i 2008 blev de fleste af Badstuens aktiviteter flyttet fra Østre Stationsvej til Brandts Klædefabrik, og lidt efter lidt opstod Kulturmaskinen i frøfabrikanten Dæhnfeldts tidligere administrationslokaler.

Med Farvergården og Magasinet, der hører under Kulturmaskinens domæne, har Kulturmaskinen som moderne kulturhus skabt enestående muligheder for at møde borgerne og udvikle potentialer. Dét som startede på Badstuen i tyverne, med pleje til kroppen, gav nu næring til sjælen. Design uden navn 3

Farvergården er opkaldt efter Farveriet i den oprindelige klædefabrik, som lukkede 31. december 1977 efter 108 års produktion. I bygningen med de ikoniske skorstene har The Australian Bar til huse.

Den 1200 kvadratmeter store gårdsplads mellem Pantheonsgade og Brandts Passage bruges blandt andet til intime koncerter og shows. Sommeren igennem er der stort set daglige arrangementer – fra børnekoncerter, asparges-frokost, designmarked og asiatisk mad-marked, dukketeater og så H.C. Andersen-festivals med Spoken Word og de traditionsrige spektakulære multishows for flere tusinde mennesker.

Med enkle arkitektoniske greb, stoflig harmoni og sikker skalaforståelse, er det lykkedes at skabe et sammenhængende hele, der respekterer de forskelligartede bygningers arkitektur. Det gælder også Peter Brandes keramiske vægrelief og de store gamle fyrretræer, der giver Farvergården karakter af utæmmet natur, i fin overensstemmelse med Kulturmaskinens kulturelle frodighed.

Historien begyndte i 1923

Fakta om Kulturmaskinen

Kulturmaskinens tilblivelse som kulturel og social legeplads går helt tilbage til 1923, da en kommunal Badstue åbnede på Østre Stationsvej 26. Da Badstuen blev for lille, blev den købt af en ekspanderende nabo-skole i 2007.

Langt de fleste af Badstuens populære aktiviteter flyttede til Brandts Klædefabrik, og rykkede ind i frøfabrikanten Dæhnfeldts tidligere lokaler. Og så blev Kulturmaskinen født i 2008.

Med Magasinet og Farvergården har det moderne kulturhus, Kulturmaskinen, enestående muligheder for at møde borgerne og udvikle potentialer for at skabe unikke oplevelser.

Dét som startede med at være pleje til kroppen, giver nu næring til sjælen, så at sige.

Kulturmaskinen huser to scener til musik og performance, fire værksteder for voksne, altid med personale til at give en hjælpende hånd – og med plads til at gå amok i pølseteknik og ler, grafiske udtryk og serigrafiske eksperimenter med aflagte t-shirts. Desuden er der fem mødelokaler, som kan lejes af alle interesserede til fri afbenyttelse.

Den kommunale kulturinstitution, Kulturmaskinen, omfatter bl.a. faciliteter som værksteder, mødelokaler, koncertsale, en café, filmfestival (OFF) og Rosenbækhuset, som alle ligger i forbindelse med Farvergården midt i Brandts-området. Rosenbækhuset, lokaliseret på den anden side af Pantheonsgade, og Magasinet administreres af Kulturmaskinen.

Der er cirka 34 ansatte, mange praktikanter, to elevpladser samt en række frivillige, tilknyttet Kulturmaskinens mange afdelinger, og ifølge Jesper Vognsgaard, chef for Kulturmaskinen, så er der altid brug for flere frivillige. Alle er velkomne til at henvende sig.

Ud over aktiviteten i værkstederne og i caféen, så er det først og fremmest de mange arrangementer, som holder ”maskinen” i gang.

– Det løber op i flere hundreder om året, tilføjer Jesper Vognsgaard. Koncerter, filmfestival, HCA-festivals, ”Sommer i Farvergården”, teatersport, jule- og nytårsgalla og så videre – vi har årligt et samlet publikumstal på omkring 160.000 mennesker.