Forsiden NyhederKunstneren Hergé
jun
28
2018

Kunstneren Hergé

I disse dage kan man opleve tegneserieskaberen Hergé på Brandts – Museum for Kunst & Visuel Kultur. Det er lidt af en sensation at udstillingen, som rejser til forskellige museer rundt om i verden, er kommet til Odense. For det første, er det første gang at man i Danmark kan opleve en hel udstilling dedikeret til Hergé – manden bag den verdensberømte, belgiske reporter Tintin. For det andet, er det opsigtsvækkende at finde Hergé på et kunstmuseum, da tegneseriekunsten i mange år ikke blev regnet for en rigtig kunstart. Og Hergé betragtede da heller ikke sig selv som en decideret kunstner.Warhol-HergÇ_4-1977.jpg

Kærlighed til kunsten

Til trods for dette, var Hergé en ivrig kunstsamler, og han var især fascineret af Lichtenstein, Debuffet og Warhol, der endda lavede et portræt af Hergé, som kan ses på udstillingen. Hergé prøvede også selv kræfter med det abstrakte maleri og med reklamekunsten. Eksempler på dette kan også findes på udstillingen.

Kærligheden til den abstrakte kunst står i skarp kontrast til Hergés tegneseriestil, der fik betegnelsen Ligne Claire (den klare streg), som udtrykker en realisme i billedet. Denne forenklede tegnestil blev enorm populær og er sidenhen blevet kopieret og har inspireret mange andre tegneserieskabere.

Trods tegneseriens lidt blakkede ry, kæmpede Hergé for at gøre tegneseriekunsten mere anerkendt som kunstform, og man kan vel sige, at det nu er lykkedes med denne verdensomspændende udstilling. Den viser blandt andet originaltegninger og skitser, og giver samtidig et indblik i de inspirationskilder, Hergé inkorporerede i sine eventyr om Tintin.

31-Huile-sur-toile-sdSMALL.jpg

I albummene om Tintin er der f.eks. fyldt med kunst på væggene, og meget af den afrikanske og asiatiske kunst, som ses i henholdsvis ”Det knuste øre” og ”Den blå lotus” er inspireret af virkelige kunstgenstande.

Hergé, der først sent i sit liv selv rejste, fandt inspiration i rejsebrochurer og avisudklip, og måske er dette også en af grundene til, at når Tintin tager på eventyr rundt omkring i verden, virker det så realistisk og virkelighedsnært.

Den danske Tintin

Hergé blev muligvis efter al sandsynlighed inspireret til eventyrerne om Tintin, da man i 1928, blot ét år før Tintins Oplevelser udkom for første gang, kunne læse i aviserne verden rundt, at den dengang 15-årige danske dreng Palle Huld havde vundet en konkurrence i dagbladet Politiken om at rejse jorden rundt. Han skulle gøre Jules Verne kunsten efter, måske endda endnu hurtigere end de berømte 80 dage. Sammenfaldene mellem Palle og Tintin er mange. De er begge spejdere, og alderen og den rødlige hårfarve har de også til fælles. Selvom det aldrig er blevet bekræftet, at Hergé kendte til Palle Hulds jordomrejse, så slår Tintineksperten Philippe Goddin fast, at det er ”sandsynligt”, at Hergé lod sig inspirere af den danske dreng og hans rapporter hjem til Danmark fra det store udland.

Alt dette og meget mere kan man opleve på udstillingen om Hergé, der ser tilbage på Hergés kreative og kunstneriske tilgang til skabelsen af tegneserierne, og samtidig giver et unikt og anderledes blik på Hergé som en meget kunstinteresseret mand.

Foto:
Andy Walhol © 2017 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Licensed by VISDA
Hergé © Hergé 2018

Seneste nyheder

Alle nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Brandts Klædefabrik

Brandts Passage 8
5000 Odense
Denmark

kontakt@brandtsklaedefabrik.dk


Persondatapolitik