Odense Filmværksted: Fremtidens Filmskabere

Filmværkstedet kan være et springbræt til noget stort.

Odense Filmværksted i Pantheonsgade 5 er en glødende smeltedigel af fordybelse, idéudvikling og masser af talent, der vil visualisere en historie.

Vi skal hen om hjørnet, lidt ned ad Pantheonsgade til nummer 5, hvor et skilt fortæller, at vi er på rette vej – eller på rette trappe. Oppe på 2. sal har vi Odense Filmværksted, hvor der potentielt udvikles flere talenter på sigt, end der nogensinde er blevet i fodboldklubben OB, et kvarters let gang herfra.

Et lille dørskilt afslører, at her er Odense Filmværksted: Åben hverdage 8.30 til 16 – for alle. Altså også for os, der ikke ligefrem hører til den yngre generation eller drømmer om en karriere som filmskaber. Men som bare er nysgerrig – og vil vide mere.

Indenfor i de svagt belyste gange og lokaler står og sidder en lille gruppe unge mænd. De konverserer lavmælt i en stemning af fordybelse, da Mette Bihl, værkstedets leder, dukker op og byder velkommen i et filmunivers med højt til loftet. Design uden navn 3

– Og nej, det er ikke anarkien, der råder i de små grupper, men derimod ser du seriøse unge mennesker, i en skabende og idéudviklende proces, forsikrer Mette Bihl.

– Inden for relativt kort tid begynder dokumentar- eller kortfilm-projekter at spire, forklarer hun og uddyber, ”at filmværkstedets formål er, at skabe rum for projektudvikling og filmiske talenter samt at være behjælpelig med produktion og formidling af de færdige værker”.

I et møderum for enden af den lange dunkle gang, der minder om en reminiscens fra en herskabslejlighed, afslører Mette Bihl sin nærmest gnistrende passion for at skabe film og filmskabere.

Vi viser filmvejen

– Vi opfordrer alle filmbegejstrede unge med en god idé til, at søge støtte hos os. Så vurderer vi, om projektet har potentiale, og hvis det har dét, så inviterer vi dem indenfor. Det er en chance for livet og kan være et springbræt til noget stort.

– Her har vi en biograf, mødelokaler, green screen, virtual reality, klipperum og masser af smil og entusiasme – og her kan filmmagere in spe realisere drømmen om at skabe kortfilm eller dokumentarfilm, og om at skabe historien ved brug af lyd, lys, billeder og dertil en god portion fantasi og gå-på-mod samt, hvis de er dygtige nok, få filmen med på en af de internationalt anerkendte filmfestivaler.

– Mindre enkeltmandsvirksomheder kan desuden leje et skrivebord og blive en del af det kreative miljø.

Legekammerater

– Man laver ikke film alene. Den proces kræver legekammerater og opbygning af et netværk. Vi lærer dem samarbejdets kunst, holder dem til ilden og skaber begejstringen. Vi forsøger også at holde styr på den, forklarer Mette Bihl, som betegner sig selv som et projektmenneske. Måske er det derfor, hun passer så godt ind i grundidéen, der er at skabe filmprojekter, som giver mening og bidrager til aktiviteterne på filmværkstedet – og ikke mindst ude i Odense by.
De unge mennesker, som Mette Bihl, betegner ”talenter”, behøver ingen særlige forkundskaber for at være med.

– Derimod bør de udstråle tålmodighed til ”at gå hele vejen”. Er talentet ekstremt, kan vi tilmed råde dem til at søge ind på Filmskolen og det sker heldigvis ofte, at de optages.

En del af Brandts Klædefabrik

De unge behøver ikke nødvendigvis at være fra Odense eller Fyn. Flere er typisk i gang med et studieforløb, da de dukker op og viser deres filmtalent.

– Så er det vores opgave at gøre dem så dygtige som muligt, så hurtigt som muligt. Det sker heldigvis ofte, at de bliver så begejstrede for værkstedsmiljøet og for byen, at de vælger at blive. Vi er også selv begejstret for Odense, der i dén grad bakker os op. Byen tror på os!

– Og så er det fantastisk inspirerende at være en del af kulturcentret Brandts Klædefabrik og den kulturelle smeltedigel kvarteret er blevet, konstaterer Mette Bihl.

– Det er en gave, at vi har fået Odense International Film Festival som nabo her i gaden, især når vi er fødekæde til OFF. Naboskabet er for øvrigt opstået ganske tilfældigt.
Mette Bihl siger tak for snakken og rejser sig. Hun skal mødes med en gruppe talenter, der er ved at være klar til at få udleveret kamera, lyd og lys, så de kan gå i gang med deres produktion. Audiensen om det ovale bord er slut.

Endnu et par nysgerrige gæster dukker op ved indgangen. De vil bare vide, hvordan det går med talentudviklingen. Om der er en ny Susanne Bier, Jørgen Leth eller Lars von Trier på vej.

FAKTA: Filmværkstedet har 40 års jubilæum

Odense Filmværksted har siden 2008 boet i Panthoensgade 5, 2. sal, ”med ryggen til Farvergården, Kulturmaskinen og Brandts”. Filmværkstedet har sit udspring i Haderslev, hvor det åbnede i 1977 for at sikre talentudviklingen i Provinsen. Værkstedet, der i 2008 rykkede fra Sønderjylland til Fyn, har altså 40 års jubilæum i år.

Der er fire filmværksteder i Danmark. Tre af dem, bl.a. det i Odense, arbejder med live action. I Viborg arbejdes med animation.

De unge betaler ikke noget for at bruge filmværkstedet. De skal bare vise engagementet ved indgangen.
Der kan være arrangementer, som har en entrépris, ellers taler man sjældent om penge på etagen, hvor der er tre ansatte. En tekniker og to filmfaglige, der vurderer ansøgninger i forhold til støtte.

Ved de tre store ansøgningsrunder kobles der eksterne professionelle filmfolk på. Odense Filmværksted er støttet af Odense Kommune og FILMTALENT.dk