Forsiden NyhederREMEMBERING SAM SHAW
nov
15
2017

REMEMBERING SAM SHAW

Brandts – Museum for kunst og Visuel Kultur

29.09.2017-21.01.2018

De 190 billeder dækker fornemt mesterfotografen Sam Shaws karriere og kavalkaden af filmlegender som Marilyn Monroe, Marlon Brando, Audrey Hepburn, Burt Lancaster, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Ingrid Bergman, Lauren Bacall, John Wayne og Anthony Quinn gør Brandts-udstillingen unik.

Da en usædvanlig scrapbog stykket sammen af Marilyn Monroe (1926-1962), dukkede op i starten af 2014, blev omverdenen en del klogere på Hollywood-legendens ombejlede liv og tætte relationer til den ikoniske fotojournalist Sam Shaw (1912-1999) – et celebert forhold som i årevis havde været meget omdiskuteret.

sam shawDer kom flere hundreder fremragende billeder ud af møderne mellem den blonde filmstjerne og New Yorker-fotografen – og flere af de mest ikoniske, men også mere ukendte, lyser op på den aktuelle udstilling ”Remembering Sam Shaw” på Brandts.

Billederne fra scrapbogen, der også var forsynet med Monroes håndskrevne noter, blev afsløret af Newsweek – og blandt dem var et af de mest berømte, dér hvor den blonde stjerne er iført et badehåndklæde. Bladet blev meldt udsolgt over det meste af verden.

Sam Shaw skabte også det ikoniske billede, hvor det amerikanske sexsymbol under optagelserne til ”The Seven Year Itch” i 1955 vred sig på risten, da et forbipasserende eksprestog fik hendes hvide kjole til at suse hende om hofterne. For nylig blev den opblæste kjole solgt på auktion i Los Angeles. Kjolen gik for 4,6 millioner dollar eller 25 millioner kroner.

Shaw huskes især for sine ikoniske portrætter af skuespillere, musikere og filminstruktører, men han var også fascineret af fotografiets muligheder i sportens verden. Blandt udstillingens 190 billeder der fornemt dækker Shaws fantastiske karriere over 60 år, er funklende megastjerner fra 1950- og 60’erne, som Marlon Brando, Audrey Hepburn, Burt Lancaster, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Ingrid Bergman, Lauren Bacall, John Wayne, Anthony Quinn og mange flere. Den mand har ikke kedet sig.

Han arbejdede ikke alene for prestigefyldte magasiner som Magnum Photo, Life og Look, men også hans arbejde for filmindustrien – først som still-fotograf, siden backstage-shots og portrætter vises i udstillingen.

Det er ikke kun berømthederne, der gør billederne stærke. De afslører hans tekniske grundighed og geniale evne til at skabe oprigtige og ærlige portrætter. Det siges om Shaw, at han ikke inddelte verden i hierarkier af vigtige og uvigtige motiver. Han engagerede sig i det han så gennem linsen – og fandt skønhed i det.

”Udstillingen er bygget op, så man møder de ikoniske billeder af Marilyn Monroe, som både det første og sidste man ser. Som indtryk og udtryk”, skriver Fyens Stiftstidendes kunstanmelder Malene Birkelund i sin anmeldelse. Begejstret kalder hun udstillingen for ”en opvisning i amerikansk historie – både landets opbyggelige, sociale historie og Hollywoods glimmerhistorie. Begge dele holder lige så meget som for 50 år siden. Der er nok at spejle sig i her i 2017. Selv om Sam Shaw ikke er alene om at være i fokus, så sætter udstillingen et uforglemmeligt spot på ham”.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Brandts Klædefabrik

Brandts Passage 8
5000 Odense
Denmark

kontakt@brandtsklaedefabrik.dk


Persondatapolitik