The Organic Club: Her skal være rart at være

På garderobestativerne hænger der tøj fra kendte danske mærker som Ganni, Marlene Birger og Day. Store flettede kurve står på gulvet, lædertasker og smykker pynter på hylderne og ved cafébordene er der mulighed for at sidde med både kaffe, brunch og computeren. Her er åbent, hyggeligt og tilgængeligt i The Design uden navn 4Organic Club i Brandts Passage.

Men historien om The Organic Club starter et helt andet og meget grumt sted. Indehaveren Louise Kingo Liokouras så en dokumentarfilm om det dødelige bygningskollaps i bygningen Rana Plaza i Bangladesh i 2013. Her mistede over 1000 tekstilarbejdere livet på grund af mangel på sikkerhed.

– Jeg blev fysisk dårlig af at se den. Og jeg tænkte, uden at lyde alt for hellig, at jeg måtte gøre noget ved det, fortæller Louise Kingo Liokouras.

Tanker om deleøkonomi

Derfor begyndte hun at undersøge, om tøjbranchen kunne kobles på deleøkonomi-tanken. Og det førte til ideen om et kollektivt klædeskab i et miljø med bæredygtige, økologiske produkter kombineret med en café. Resultatet blev The Organic Club.

– Kvinder bruger kun deres tøj seks gange i gennemsnit. Og vi bruger kun 30 procent af vores garderobe. Derfor kom jeg på ideen med, at man kan bytte sit tøj. Man kan komme ind med fem-seks stykker tøj i god kvalitet, så får man et antal point for hvert stykke tøj, som man kan bruge på at købe noget af det andet tøj, vi har, fortæller Louise Kingo Liokouras.

Det koster 99 kroner om måneden at være abonnent på ordningen. Design uden navn 3

Giv noget godt til fællesskabet

– Første gang tager man måske kun det med, som man absolut ikke selv kan lide. Næste gang er man mere modig, og tager noget med, som man selv synes er rigtigt fedt. Man skal give noget godt til fællesskabet. Noget, der kan give værdi for andre. Og så får man også selv værdi tilbage, siger Louise Kingo Liokouras.

– Det bedste er, når kunderne står ved kassen og får deres ting pakket ind i fint silkepapir, og så hiver dankortet op. Så siger jeg: ”Det skal du jo ikke bruge” og så er de sådan helt, ”nåh nej”, for- tæller Anja Littau Due, der er store manager i The Organic Club i Brandts Passage.

Det er dog også muligt at købe tøjet, selvom man ikke er abonnent. Det kaldes for gadepris.

Også en cafe

Ud over at være et kollektivt klædeskab, så sælger The Organic Club også økologisk hudpleje, økologiske tekstiler og bæredygtigt interiør. Og så er det også en café, der blandt andet serverer brunch, toasts, kaffe og kager. Til sommer satser man på også at kunne servere udendørs. Og i det hele taget vil der løbende komme nye tiltag hos The Organic Club, der også har en webshop, hvor man kan købe interiør, hudpleje og økologiske tekstiler. Design uden navn 5

Flere udvidelser er også på vej. Ud over forretningen i Odense har The Organic Club også en forretning i Svendborg og København. Snart er der endnu en københavnsk forretning på vej – og der er også planer om en i Berlin.

– Jeg regner med, at der om fem år er 10 til 12 forretninger. Vi får hele tiden henvendelser fra folk, der er interesserede i at starte en forretning, fortæller Louise Kingo Liokouras.