Ugens Portræt – Dina Vejling

I denne Ugens Portræt har vi fanget Dina Vejling fra “Dina Vejling – Dansk Kunsthåndværk” til 5 hurtige – mød kvinden med sans for kunst, der giver balsam til sjælen.

ugens portræt

Hvad inspirerer dig?
Alt i min hverdag inspirerer mig. Aviser, skøn- og faglitteratur, udstillinger, samtaler med andre, en gåtur, film, naturen. Både i forhold til hvad jeg skal have i butikken, men også hvordan jeg udvikler forretningen og ønsker den skal være. Jeg afholder også aftener med Artist Talk inde i butikken, hvor forskellige kunstnerne kommer og fortæller om deres arbejde. Det er meget spændende, fordi mennesker, som vælger en anden livsvej end gennemsnittet, ofte har nogle andre tilgange til livet, som kan være inspirerende at høre om.

Hvad er en god arbejdsdag for dig?
Jeg kan rigtig godt lide mit arbejde. Alle dage indeholder positive tilkendegivelser fra kunder, der giver udtryk for, at de har fået en god oplevelse ved at være i butikken.

En rigtig god arbejdsdag er også besøgene hos kunstnerne på værkstederne. Så er jeg afsted 2-4 dage og går på opdagelse også på de bagerste hylder på værkstedet. Når én af mine kunstnere har skabt et nyt værk som rører mig, så er jeg glad i lang tid efter.

Hvad har højdepunktet i din karriere været?
Jeg er glad for, at det er lykkedes mig at skabe en forretning med moderne dansk kunsthåndværk af høj kvalitet. Igennem 10,5 år har jeg samarbejdet med 70 kunstnere, og det er altid gnidningsløst. Det er et dagligt højdepunkt i min karriere for mig og en stadig udvikling for forretningen.

Andre højdepunkter er dengang jeg lavede en stor udstilling med vielsesringe, der vandrede videre til Bella Centret og et galleri i København.  Endvidere har jeg foranlediget, at Odense Kortfilmsfestival OFF har fået en blivende filmstatuette, skabt af én af mine kunstnere med støtte fra Statens Kunstfond.

Hvad er dit yndlings item?
Det er umuligt for mig at pege på et produkt som mit yndlings-item. Stort set alt hvad jeg har i forretningen kunne jeg godt tænke mig selv. Jeg holder meget af ædelmetallet. Er man først begyndt at bære smykker, skabt i værkstedet, af ædelmetal lavet af kunstnere, som har været i mesterlære, så er det svært at bære andet. Det er af høj kunstnerisk kvalitet kun i guld og sølv med ædelstene og diamanter.

Hvad hitter inde for indretning i øjeblikket?
Det er meget forskelligt, hvad der er interesse for. Mange laver små scenarier, hvor de blander forskellige stilarter og produkter. F.eks. vaser i forskellige størrelser og farver. Men også unika hitter indenfor den kundegruppe, som har stor kunstnerisk interesse. Der er stor interesse for det grove ler, altså stentøjsleret. Motiv-verden med meget figurativt keramik, små væsener med øjne, æsker og vaser med øjne og finurlige glasurer. Endvidere drejede og modellerede krus, skåle og lysestager med guldkanter, som er dekoreret med tegninger, fotos og billeder som kunstneren selv har tegnet og taget. Hun og hendes kæreste kommer og fortæller om deres arbejde den 27. marts og udstiller derefter deres unikke værker i butikken i en måned.