Forsiden NyhederUGENS PORTRÆT – JESPER VOGNSGAARD FRA KULTURMASKINEN
jul
24
2017

UGENS PORTRÆT – JESPER VOGNSGAARD FRA KULTURMASKINEN

JESPER VOGNSGAARD HAR BAGGRUND SOM HØJSKOLEMAND. I DENNE UGES PORTRÆT HAR VI SNAKKET MED HAM OM DET STORE, LILLE JOBSKIFTE, OG OM AT 1 + 1 NOGLE GANGE ER = 3.

Hvad inspirerer dig til at lave det, du gør?

Det er det her med at skabe nogle rammer, som mennesker kan få nogle store oplevelser ud af. Kultur er i modsætning til natur noget, man skaber. Så vi skaber nogle rammer, og det kan være for børn og unge og gamle, tykke og tynde. Vi laver nogle rammer som gør, at mennesker får noget ud af det, som ligger ud over bare at lære at sy eller lave keramik eller bare se en film. Vi skaber rammen, der gør, at vi bliver lidt klogere på os selv. Det er det, der hedder dannelse. Der er meget dannelse i det, vi laver.

Jeg er højskolemand og har været det i 29 år, inden jeg kom her til for et halvt år siden. Så det er højskoletanker, derJesper_Vognsgaard_002 inspirerer. Forstået på den måde, at det ikke kun handler om det, man laver – det handler også om måden, man gør det på. Det er ikke kun: ”Nu har jeg drejet den her kop.” Det er også, at da jeg lavede den, havde jeg en god stund sammen med nogle andre. Det er ikke kun produktet, der er i centrum, det er også at være sammen med nogle mennesker. Højskoletankerne er vigtige for huset her.

Hvad er en god arbejdsdag for dig?

Det er der, hvor jeg møder nogle mennesker, og vi laver noget sammen, som jeg ikke ville kunne lave alene. Jeg er ansat til at holde styr på nogle ting, og det gør jeg mig umage med. Men en god dag er der, jeg mødes med nogle andre, og vi snakker om nogle ting eller laver planer for noget, eller fører noget ud i livet. Noget, vi kun kan, fordi vi gør det sammen. Og tilsammen opstår der en merværdi så 1 + 1 godt kan give 3.

Hvad har højdepunktet i din karriere været?

Jeg har været med til at arrangere mange sjove, mærkelige, store ting. Det er et vanskeligt spørgsmål, for kan man sammenligne æbler og pærer? Det kan man ikke rigtigt. Hvis man både putter en koncert og et arrangement for børn, og måske en filmforvisning, ned i en kasse, så er det svært at sige et højdepunkt, for det er forskellige målestok. Men for ikke så lang tid siden havde vi samlet 1400 børn fra seks skoler i Farvergården, hvor vi lavede en morgensamling og sang seks sange. Det er jo sådan noget, jeg kan huske, fordi det står meget friskt. Jeg stod selv for det, det var mig, der arrangerede det, og jeg spillede med, og det var fantastisk at se 1400 børn og høre dem synge: ”Jeg ved en lærkerede”, ”I østen stiger solen op” og sådan nogle klassiske morgensange. Det var rigtigt, rigtigt dejligt, men jeg kan nævne mange andre ting, der også har været dejlige. Det eksempel står bare meget klart for mig. Solen skinnede, og der var rigtig mange børn med de her små lyse, klare stemmer. Det er også et eksempel på, at vi var nogle stykker, der gik sammen, og der opstod en merværdi. 1400 børn – de var rigtigt glade i øvrigt.

Hvilke fremtidsplaner har du for Kulturmaskinen?

Jeg vil gerne arbejde sammen med andre mennesker – det kan både være internt i huset og med eksterne samarbejdspartnere. Vi er kommet med i en række samarbejder, der hedder åben skole. Efter sommerferien har vi fire formiddage om ugen, hvor der kommer en skole og får undervisning, for eksempel på tekstilværkstedet og bruger vores lærere i samarbejde med skolens lærere. Det er et eksempel på et eksternt samarbejde, og det vil jeg rigtig gerne, fordi det er sjovt for os alle sammen. Vi laver også en Kyldenmisse-festival den første weekend i februar med en masse aktiviteter og folkemusik. Vi har mange ting i støbeskeen. Vi skal bare have fortalt lidt højere og lidt mere larmende om stedet i håbet om, at flere vil bruge os.

Hvad fik dig til at starte i jobbet som chef for Kulturmaskinen?

Det var, at efter 29 år på kostskoler, fik jeg lyst til at prøve noget andet. Jeg kunne næsten høre mig selv holde de sammen åbningstaler og farveltaler. Jeg trængte til at ryste posen lidt og sige, at jeg kan noget, og jeg vil gerne bruge noget af det, jeg kan, på en ny måde. Og det her er nyt, selvom jeg også har argumenteret for, at der er mange ting, der er det samme. Og så er det jo ikke helt nyt, for det er jo elementer i det, jeg har arbejdet med i mange år. Jeg har prøvet mange sjove ting, og det er det, jeg prøver at bruge på en ny måde nu.

Seneste nyheder

Alle nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Brandts Klædefabrik

Brandts Passage 8
5000 Odense
Denmark

kontakt@brandtsklaedefabrik.dk


Persondatapolitik