100-års jubilæum på Brandts Klædefabrik

Hansine Pedersen kan i dag, 15. november fejre 100 års jubilæum på Brandts Klædefabrik. Hun blev ansat som spinderske da hun kun var 18 år gammel, og arbejdede der i næsten 45 år. Hun blev kendt og respekteret for sin ro, ordentlighed og naturlige autoritet, som gjorde hende til en betroet kollega og og stod altid klar til at hjælpe sine kollegaer. Hansine blev tillidskvinde og varetog sine kollegers interesser i over 15 år, og hendes indsats blev værdsat af både ledelsen og medarbejderne. Hun opnåede sit 40-års jubilæum, som en af kun to kvinder, og modtog en sølvlysestage i tak. Da fabrikken senere lukkede, besøgte Hansine sin gamle maskine én sidste gang og meldte sig derefter ud af Brandtarbejdernes forening.
I dag er det 100 år siden Hansine Pedersen blev ansat på Brandts Klædefabrik som spinderske

Hansine Pedersen blev født i 1906 og arbejdede i næsten 45 år i spinderiet på Brandts Klædefabrik. Hun blev ansat som kun 18-årig den 15. november 1924 og forblev spinderske på Brandts Klædefabrik frem til sin pension i 1969. Hansine var kendt for sin ordentlighed og bliver af kollegaen Anne Grethe Jørgensen beskrevet som pæn, nydelig og smilende. Hendes professionalisme og rolige væsen gjorde hende til en, som kollegerne lyttede til og respekterede. Hun klagede aldrig, selvom arbejdsdagene kunne være lange og ensformige.

Pause i spinderiet, 1950. Hansine er nr. to fra venstre.

De unge kvinder i spinderiet så op til Hansine og betragtede hende som en moderfigur ifølge Anne Grethe Jørgensen. Hendes store erfaring og faglige dygtighed gjorde, at hun var respekteret af både yngre og ældre kollegaer. Hansine var altid klar til at hjælpe de yngre kollegaer, og skældte ikke ud. Hun hævede aldrig stemmen, men havde alligevel en naturlig autoritet.

Hvis der opstod skænderier blandt kvinderne i spinderiet, gik Hansine blot roligt hen og spurgte: “Hvad foregår der?”. Det var ofte nok til at få uoverensstemmelserne til at stoppe, beretter Anne Grethe Jørgensen.

Hansine fungerede som tillidskvinde på Brandts Klædefabrik i over 15 år, hvor hun varetog sine kollegers interesser med stor omhu ifølge bogen Brandts Klædefabrik – erindringer fra arbejdslivet på en fabrik i hjertet af Odense. Hendes indsats som tillidsrepræsentant blev anerkendt og værdsat af både ledelse og kolleger, og hun spillede en vigtig rolle i arbejdsmiljøet på fabrikken.

Som den første af kun to kvinder opnåede Hansine 40-års jubilæum på Brandts Klædefabrik. I den anledning fik hun for første gang lov til at se hele fabrikken. Normalt så de ansatte kun deres egen afdeling på Brandts Klædefabrik. Ved sit jubilæum modtog hun en sølvlysestage som tak for sin lange og trofaste tjeneste, beretter Brandts Klædefabrik – erindringer fra arbejdslivet på en fabrik i hjertet af Odense.

Hansine fejres med blomster og flag til sit 40-års jubilæum i 1964.

På sit sidste møde som tillidsrepræsentant blev Hansine takket for sin mangeårige indsats og dedikation. Hun er husket som en dygtig, hjælpsom og respekteret medarbejder, der satte sit præg på både kolleger og Brandts Klædefabrik gennem næsten et halvt århundrede.

Hansine Pedersens arbejdskjole. Snart kan den ses i en udstilling, som åbner til foråret.

Hansine boede i H.C. Andersen-kvarteret og var privat af natur. Selvom hun holdt lav profil i sit privatliv, tog hun altid sit pæne tøj på, når hun cyklede hjem fra fabrikken. Snart kan du se en af Hansines arbejdskjoler i historieudstillingen på Brandts Klædefabrik. Udstillingen ventes at åbne til foråret.

Nostalgisk tilbageblik:

83-årige Hansine ser på den spindemaskine, som hun stod ved i sin tid på Brandts Klædefabrik. Spindemaskinen står i dag på Hjelholt Uldspinderi. Foto: Billedet er taget på Hjelholt Uldspinderi i forbindelse med  en studietur sammen med Brandtarbejdernes forening i 1989. 12 år efter Brandts Klædefabrik lukkede. Derefter meldte Hansine sig ud af Brandtarbejdernes forening med budskabet: ”Nu har jeg set min maskine.”