Fun Facts
Træd ind i en historisk lomme fyldt med spændende fun facts og sjove erindringer fra tidligere ansatte på Brandts Klædefabrik. Udforsk fortidens rigdomme og lær om arbejdslivet, medarbejderne og driften på denne ikoniske fabrik gennem personlige beretninger. Vores samling giver dig et unikt indblik i Brandts Klædefabriks betydning for lokalsamfundet og industrihistorien. Tag med os på en rejse gennem tiden og opdag de historier, der formede denne særlige fabrik!
Dampklager på fabrikken
Brandts Klædefabrik modtog gentagne klager fra naboerne over deres store dampudslip. At bo ved siden af en klædefabrik i slutningen af 1800-tallet var en prøvelse, da fabrikkerne hver dag slap store mængder damp ud under klædeproduktionen. I 1891 førte dampudslippet igen til en klage mod Brandts Klædefabrik, hvilket resulterede i en henstilling fra sundhedskommissionen i Odense, der gav klagerne ret – dampudslippet skulle mindskes! Brandts Klædefabrik valgte dog at ignorere henstillingen for at opretholde produktionen. Til sidst ombestemte sundhedskommissionen sig og konkluderede, at det nok alligevel ikke var nødvendigt at tage så meget hensyn.
Adgang forbudt for unge vævere!
I Svendehjemmet fandtes fabrikkens mest prestigefyldte væveri, hvor kun de mest erfarne vævere havde lov at arbejde. Svendehjemmet var et sted, man skulle gøre sig fortjent til, og nye vævere måtte ikke sætte deres ben i denne vævesal. Tidligere væver Helge Mathiesen har fortalt, at det var forbundet med høj status at blive en del af Svendehjemmet, og denne status blev meget højt værdsat. De erfarne vævere, der dominerede Svendehjemmet, tillod ikke yngre kolleger adgang til vævesalen. Helge fortæller, at unge vævere ofte blev mødt med spørgsmålet “Hvad skal du her?”, hvis de forsøgte at gå ind. Hvis man skulle have fat i en mester, der stod i den anden ende af salen, måtte man derfor bare vente, til mesteren selv kom ud. Adgang var strengt forbudt for de uindviede!
Kaldenavne
På mange arbejdspladser var det almindeligt at give hinanden kaldenavne, og dette var også praksis på Brandts Klædefabrik. Under tilblivelsen af bogen ”Brandts Klædefabrik – erindringer fra arbejdslivet på en fabrik i hjertet af Odense” blev tidligere arbejdere spurgt, om de kunne huske nogle af disse navne. Over 80 kaldenavne blev hurtigt remset op og skrevet ned. Nogle navne gav sig selv, mens andre krævede kendskab til baggrunden for at give mening. Opfindsomheden var stor, og kaldenavnene kunne henvise til ens geografiske oprindelse, bopæl, tidligere arbejde eller fysiske fremtoning. Man vidste med andre ord aldrig, hvilket kaldenavn man ville få af sine kolleger.
Manden der mistede bukserne
Selvom sikkerhedsforanstaltningerne dengang ikke var lige så strenge som i dag, skete der faktisk relativt få arbejdsulykker på Brandts Klædefabrik. Dette var imponerende, især når man tænker på, at de store maskiner ikke var skærmet af, som de er nu. Ejgil Andersen, der arbejdede som karterenser på fabrikken, har fortalt, at der af og til røg et forklæde eller en nederdel, som sad fast i maskinerne. Der var også den uheldige episode med en mand, der mistede sine bukser foran alle sine kolleger. Ifølge Ejgil havde manden stået ved en af maskinerne, da hans bukser blev fanget og revet helt af. I sin nød måtte han låne et forklæde for at dække sig, indtil han kunne få fat i et par nye bukser.
Når vævene vævede, svajede bygningen
I 1962 var der omkring 100 væve af den gammeldags type med store skytter på Brandts Klædefabrik. Disse væve fungerede ved, at en skyttel, der vejede flere kilo og indeholdt en garnspole, blev skudt fra den ene skyttekasse til den anden under en infernalsk larm. De fleste af væverne havde høreskader, da der ikke var nogen sikkerhedsrepræsentant, og man skulle selv anskaffe høreværn, hvis man ønskede det. Vævene kom ofte i samme takt, hvilket fik den store bygning til at svaje – dog uden fare, da bygningen var solidt bygget og holdt til presset. Arbejdet var dog ikke uden risiko. Det skete jævnligt, at en skyttel ikke ramte kassen, men fløj ved siden af, hvilket gjorde færden i væveriet farlig. De armerede vinduer bar præg af adskillige træffere, som vidnede om de hyppige fejlskud!
Oluffas Julehjælp
Det er ikke svært at se, hvem der var hjertet i Brandts, i fabrikkens unge dage. Oluffa, Fabrikant Søren Christian Brandts hustru, gik meget op i julen. For hende var det især vigtigt at sørge for at alle kunne få del i juleglæden og få en god jul – rige som fattige. I ægte juleånd lavede hun derfor selv julekurve fyldt med mandler, rosiner, julekager, julegodter og frisk frugt til Odenses fattige.
Oluffa havde sin daglige gang på børnehospitalet i Odense, og her tilbragte hun meget tid på at hjælpe de trængende familier, især op til jul. Oluffa indkøbte for egen regning juletræ til hospitalet, så børnene og de familier der var indlagt over julen, stadig kunne få en magisk jul sammen. Oluffa sørgede også for, at der kom en præst og holdt juleprædiken på hospitalet, eftersom de indlagte familier ikke kunne tage i kirke.
De første arbejdere med weekend!
Brandts Klædefabriks ældste medarbejder
Spas og løjer på Væveriet
Spytbakker
Den strenge spindemester "Røde"
Lorterenden der blev til Rosenbækken
Skak på arbejdspladsen
Svendehjemmets navn
Amfipladsens navn
Amfipladsen var oprindeligt kendt som Fabrikstorvet, mens fabrikken stadig var i drift. Efter fabrikkens lukning fik pladsen et par navneændringer og ansigtsløftninger. Da fabrikken lukkede, blev pladsen omdøbt til Fabrikshaven, hvilket afspejlede, hvordan området blev en grøn perle i midten af byen. Men efterhånden som pladsen tiltrak flere besøgende, blev beplantningen langsomt ødelagt, og vinterens regnvejr gjorde området til en mudret affære. For at gøre pladsen lettere at vedligeholde og mere tilgængelig belagde man til sidst hele området med klinker. Det nuværende navn, Amfipladsen, blev indført mange år efter fabrikkens lukning.
Når man blev kaldt i "Pressen"
Vor Far - Aage Mengel, "Den Sorte"
Adolf Hallundbæk, tidligere væver, erindrer: Når Aage Mengel havde opdaget en fejl, noterede han den ned i sin lommebog… På sin runde kom han så hen og sagde, at han havde set den fejl der, og så kiggede han på en. Hans øjne var sådan nogen sorte gnistrende nogen, som kiggede lige igennem en. Det var ligesom der blev rettet røntgenstråler mod en. En gang om dagen kom “Den sorte”, som vi kaldte Aage Mengel, gennem alle afdelinger. Når han så kom inde fra kamgarnspinderiet, kunne vi se, at han lige tog et overblik – om alle var på plads. Men mange gange kunne de der stod ved vinduet se ned i gården, at han var på vej op. Så sagde de gerne “Nu kommer vor far”. Vi kunne så regne ud, at nu skulle han lige igennem der og der – og så dukkede han op. Han kendte hver enkelt med navn og det hele. Han var altid hilsende og sagde goddag.
Rygeforbud
Fagforeningens vrede formand
Brandtarbejderne på Brandts Klædefabrik var kendt for deres loyalitet over for fabrikken, og det tog dem mange år at tilslutte sig tekstilarbejdernes fagforening, selvom klædefabriksarbejdere i resten af landet allerede var organiserede. I 1905 skabte det betydelig frustration blandt de organiserede arbejdere, da Brandtarbejderne valgte ikke at deltage i den 23 uger lange landsdækkende strejke. Som svar på dette begyndte tekstilarbejdernes forening dagligt at “følge Brandtarbejderne hjem” i et forsøg på at presse dem til at tilslutte sig fagforeningen.
Trods gentagne forsøg lykkedes det ikke at overbevise Brandtarbejderne, og i 1916 måtte formanden for fagforeningen, N. Scheel, erkende over for Textilarbejder Forbundets formand, at de ikke kunne håndtere situationen alene. Scheel skrev i et brev: “Nu har vi omtrent organiseret alt på de andre fabrikker, men denne fabrik kan vi ikke med egen hjælp magte. Lad os se, om du kan ordne dem!” Scheel havde stor tillid til, at forbundsformanden kunne “ordne” situationen, men det krævede yderligere tålmodighed. Først to år senere, i 1918, indgik Brandts Klædefabrik endelig et samarbejde med fagforeningen.
Blomster på fabrikanternes grav
I forbindelse med fabrikkens 75-års jubilæum i 1944 blev der arrangeret et særligt besøg på kirkegården for at ære grundlæggerne. Bestyrelsesmedlemmerne, prokuristen og den nuværende fabrikant tog først til kirkegården for at lægge blomsterkranse på Brandt-familiens gravsteder som en gestus af respekt for deres arv og det fundament, de havde skabt. Derefter bevægede gruppen sig tilbage til fabrikken, hvor der blev holdt taler, og medarbejderne modtog gaver som en del af fejringen.
Fabriksarbejderne på teatertur
Aage Mengel, som var medlem af bestyrelsen for Odenses teater, sørgede for en række særlige oplevelser for de ansatte i en periode, mens han var fabrikant. Mengel opkøbte hele forestillinger, hvor alle medarbejdere blev inviteret med. Mengel og hans familie var altid at finde på første række i teatret. Medarbejderne fik mulighed for at se en række forskellige stykker; for eksempel “Elverhøj” i 1939 og under krigen stykker som “Aladdin”, “Sommer i Tyrol” og “Bajaderen”. Efter forestillingerne var der ofte arrangeret et traktement på Grand Hotel, hvor medarbejderne kunne nyde mad og drikke som en del af fejringen.
Dus med medarbejderne
Søren Christian Brandt indførte en særlig lønregel for de ugifte medarbejdere på Brandts Klædefabrik. De fik kun udbetalt en del af deres ugeløn, mens resten blev indsat på en sparekassebog. Når en ung mand skulle giftes, måtte han gå ind på kontoret og tale med fabrikanten for at hæve nogle af sine opsparede penge.
Der var engang en ung mand, der kom ind på kontoret for at hæve et beløb fra sin sparekassebog. Samtalen forløb efter sigende således:
Fabrikant Søren: Hvor meget vil du gerne hæve?
Den unge mand: F.eks. 150 kroner
Fabrikant Søren: Hvad skal du bruge dem til?
Den unge mand: Jeg skal købe en seng
Fabrikant Søren: Det skal du have! – hvad skal du have mere?
Den unge mand: Så skal jeg have et bord og fire stole
Fabrikant Søren: Hvad skal du have fire stole for? – I er jo kun to!
Fabrikant Søren Brandt havde en uformel tone med sine medarbejdere, og samtalen var derfor ikke strengt formel. Ifølge fortællingen fik den unge mand lov til at hæve det fulde beløb, så han kunne købe de fire stole, selvom de kun var to i husstanden.
Disse Fun Facts er indsamlet fra både bøger og personlige erindringer af tidligere ansatte på fabrikken:
- Erik Kirkeby (erindring, 2024)
- Brandts klædefabriik – erindringer fra arbejdslivet på en fabrik i hjertet af Odense (1993)
- Oluffa – Fra Tórshavn til Brandts Klædefabrik (2016)
- fra Klædefabrik til Kulturfabrik (1987)