Om Brandts Klædefabrik

En oase midt i byen

Der var en gang en klædefabrik. Brandts Klædefabrik er et gammelt fabrikskompleks beliggende i Odense Centrum, i det specielle latinerkvarter, tæt på byens gågader.
I dag er Brandts Klædefabrik et yderst eksklusivt shopping kvarter i Odense, der emmer af atmosfære og autenticitet.

Her trives et spændende og levende miljø af så helhjertet en støbning, at det også favner en lang række specialbutikker, biograf, Studenterhus, events og arrangementer, kunst og kultur året rundt.

Året og stort set også døgnet rundt tager Brandts Passage dig væk fra hverdagens stress og skemalagte liv. Her fristes du til at nyde livet – omgivet af hygge og stemning fra de mange cafeer, hvor man både kan opleve udendørskoncerter, få sig en madoplevelse, gå en tur i byen, danse, se på kunst, den gamle bygningsmasse eller bare nyde menneskemylderet.

Området

Nyd den ekstravagante Passage, hvor nogle af Danmarks bedste high-end mode-, design- og interiørbutikker holder til. I denne oase af shopping, madoplevelser og kulturelle tilbud, finder du alt det nyeste fra danske og internationale designere og kunstnere.

Områdets kulturinstitutioner omfatter blandt andet Tidens Samling, Brandts Museum for kunst og visuel kultur, Magasinet, Danmarks Mediemuseum, Det Fynske Kunstakademi, og Odense Filmværksted.

Brandts Museum eller Brandts Klædefabrik?

Brandts, Brandts – Museum for Kunst & Visuel Kultur, Brandts Klædefabrik, Brandts Passage… er du også forvirret? Der er mange forskellige Brandts’er og de bliver ofte forvekslet med hinanden. Derfor gives der her en kort oversigt over hvad, der er hvad.

Brandts Passage: Passagen starter ved Cuckoo’s Nest i Vestergade og fortsætter frem til Amfipladsen. Det er her, der ligger butikker og caféer (den røde cirkel).

Brandts – Museum for Kunst & Visuel KulturDette er navnet på museet, hvor man hvert år kan opleve 10 skiftende udstillinger og en fast samling af dansk kunst fra de sidste 250 år.

Brandts Klædefabrik: Dette er betegnelsen for hele området og omfatter altså både Brandts – Museum for Kunst & Visuel Kultur, Brandts Passage, Amfipladsen, Farvergården m.m. (den store brune cirkel).

Historien

Det begyndte med en farver
Fra 1744 drev Mathias Peter Gundermann farverivirksomhed fra Vestergade 73. På det tidspunkt var farveri et almindeligt fag. De lokale bønder kunne selv spinde og væve uld og hør til stof, men farvningen krævede en håndværker med kyper og kedler, hvori klædet blev kogt med ofte udenlandske farveprodukter.

Det farvede stof hang ofte til tørre på bjælker ud over Vestergade, og det dryppede ned på de forbipasserende.

Brandts Klædefabrik bliver etableret i 1869
Den yngste søn Preben Lihme Brandt blev uddannet dugmager, og han startede i 1833 en klædefabrik ved siden af Skt. Knuds Kirke. Fabrikken fik hans navn og var den første Brandt’ske klædefabrik. Den lukkede dog i 1880’erne. Morten Kisbye Brandt drev farveriet i Vestergade og havde en stor kundekreds. I 1854 ombyggede han huset i Vestergade 73 med den indretning og facade, det har i dag.