Litteratur om Brandts Klædefabrik

Dyk ned i Brandts Klædefabriks fascinerende verden med vores liste over bøger relateret til fabrikken. Uanset om du er historieentusiast, akademisk forsker, eller blot nysgerrig, er dette det perfekte sted at starte din udforskning. Her finder du alt, du behøver for at fordybe dig i fabrikkens rige historie og dens indvirkning gennem tiderne. Tag det første skridt på din opdagelsesrejse gennem Brandts Klædefabriks rige historie her!

"Brandts Klædefabrik"

I 1988 tog en gruppe tidligere ansatte fra Brandts Klædefabrik initiativ til at bevare virksomhedens rige historie ved at danne en studiekreds. To år senere blev denne kreds til Brandtarbejdernes Historiske Forening, som påbegyndte et omfattende projekt for at skrive en bog, der dykker ned i hverdagen på Brandts Klædefabrik fra starten i 1869 til lukningen i 1977. 

Bogen er et unikt kollektivt projekt fyldt med personlige erindringer og interviews fra tidligere ansatte. Den tilbyder en fascinerende indsigt i fabrikkens udvikling og de mennesker, der formede dens historie. De mange billeder og autentiske beretninger bringer læseren tættere på de personlige oplevelser og det sociale miljø, der kendetegnede fabrikkens levetid.

Denne bog skiller sig ud fra traditionelle historiske værker ved at fokusere på de menneskelige historier bag maskinerne. Den er ikke blot en dokumentation af historiske fakta, men en fejring af arbejdernes bidrag og fabrikkens kulturelle indflydelse på lokalsamfundet.

"Oluffa"

“Oluffa” er den inspirerende historie om Oluffa Dahlerup Brandt, en fremtrædende dansk kvinde, der voksede op i det færøske fiskerleje Tórshavn og senere blev hovedaktionær i Brandts Klædefabrik i Odense.

Bogen skildrer begyndelsen på industrialiseringen i Danmark, drevet frem af ambitiøse iværksættere som Oluffas afdøde ægtemand, Søren Christian Brandt. Efter hans død i 1905 overtog Oluffa størstedelen af aktierne i Brandts Klædefabrik og førte virksomheden videre med sikker hånd. Hun investerede også en betydelig del af sin formue i velfærdsprojekter for Odenses fattige, hvilket gjorde hende til en pioner inden for socialhjælp. 

Tidligere kulturminister Brian Mikkelsen udtalte til Berlingske, at der bør opføres flere statuer af danske kvinder, og at en af de første fem bør være af Oluffa: “Vi skal fortælle om dem, der kæmpede for vores rettigheder og velstand og velfærd. Den kamp, som de kæmpede, bør alle kende, og det kan vi sikre ved at synliggøre dem”. Læs hele artiklen her.

Bogen kan i øjeblikket købes på Brandts Klædefabriks kontor i Kedelhuset.

Kontakt områdechef Rikke From Larsen på tlf.: 22 84 08 85 
ved interesse.

bogen-brandts-klædefabrik-forside

Bogen kan lyttes og læses som både e-bog, lydbog og fysisk bog, og kan bestilles hos alle forhandlere.

Bogen er skrevet af Charlotte Langkilde, oldebarn af Oluffa, og
trykt af forlaget Lindhardt og Ringhof.

Oluffa_bog_forside

Fabrikstarbejdernes Historiske Forening om bogen

Fabriksarbejdernes Historiske Forening har skrevet bogen om arbejdslivet på Brandts Klædefabrik for at råde bod på denne forglemmelse og dermed synliggøre den kultur, der udsprang af fabrikkens indre liv og traditioner. 

Undervejs i arbejdet med bogens tilblivelse har vi mødt stor forståelse og interesse fra kulturcentrets forskellige institutioner. En stor tak til Jørgen Thomsen, Stadsarkivet, for mange gode råd undervejs i processen og for gennemlæsning af manuskriptet. Til Textilarbejdernes Fagforening i Odense for husly og megen støtte under arbejdet.

Mange andre skylder vi også tak for arbejdsindsats, inspiration og økonomisk støtte. En særlig til de mange tidligere Brandt-arbejdere, som har bidraget med erindringer og billeder. Uden jeres hjælp var bogen ikke blevet skrevet. 

En bog, vi håber, vil knytte tråden mellem fabrikkens fortid og nutid, og blive et bidrag til fremtidens kulturliv på Brandts Klædefabrik.

– Fabriksarbejdernes Historiske Foreninger, November 1993

Charlotte Langkilde om Oluffa

En dag kiggede jeg på et maleri af min oldemor og spurgte: Hvem var du egentlig, Oluffa? Som barn havde jeg oplevet, at Oluffas børn og børnebørn talte kærligt og beundrende om hende – så gik jeg i gang. Skrev rundt til hendes efterkommere og spurgte, hvad de havde liggende i deres gemmer, tog til Færøernes Landsarkiv for at finde oplysninger om hendes barndom og tilbragte lang tid i Odenses Stadsarkiv. Det vrimlede ind med oplysninger, og så gav jeg mig til at skrive. Oluffa viste sig at være det ordentlige menneske, jeg havde ledt efter. En kvinde forud for sin tid.

– Charlotte Langkilde, forfatter af “Oluffa”

Charlotte

"Fra Klædefabrik til Kulturfabrik"

Denne bog beskriver, hvordan Odense Kommune i 1981 overtog de historiske bygninger af Brandts Klædefabrik, der rummer over hundrede års industrihistorie, og omdannede dem til et pulserende kulturelt knudepunkt.
 
Den udforsker kommunens visionære planer om at skabe udstillingsområder, funktionelle arbejdsværksteder og faciliteter for kunstnerisk udfoldelse, som alle har bidraget til regionens kulturelle berigelse. Bogen fremhæver også indflytningen af Det Fynske Kunstakademi, Danmarks Grafiske Museum og Museet for Fotokunst til fabrikkens gamle bygninger og deres rolle i at fremme kunst og kultur.
 
Værket giver et dybdegående indblik i en vigtig periode i Odenses kulturhistorie, hvor gamle industribygninger blev omdannet til centrale steder for kunstnerisk og kulturel aktivitet. Det er en historie om transformation og vision, hvor fortidens industri møder nutidens kreative energi. 

"Fabrikken der ikke ville dø"

Denne bog fortæller den fascinerende historie om Brandts Klædefabrik i Odense, en virksomhed der lukkede i 1977 efter næsten to århundreders drift, og dens forvandling til et dynamisk kulturcenter.
 
I hjertet af Odense udfolder sig en fortælling om hårdt arbejde og industriens skiftende tider, nu suppleret med den moderne cappuccino-kultur og den politiske manøvrering, der har gjort byen til en verdensberømt kulturmetropol. Bogen dykker også ned i eventyrbyens medrivende historie om en fabrik, der nægtede at lade sig besejre af tiden.
 
Gennem spændende kapitler udforskes, hvordan fortidens industri er blevet en integreret del af nutidens kreative og kulturelle landskab. Dette værk er en hyldest til transformation og innovation, der viser, hvordan en gammel fabrik kan blive et centrum for kunst og kultur.

Bogen kan i øjeblikket lånes på biblioteket eller købes brugt på diverse salgssider. Bogen blev trykt i begrænset oplag.

Fra klædefabrik til kulturfabrik_bog_forside

Bogen kan i øjeblikket lånes på biblioteket eller købes brugt på diverse salgssider. Bogen blev trykt i begrænset oplag.

Fabrikken der ikke ville dø_bog_forside