Brandts Klædefabrik, logo

Kunst i området

I Brandts Klædefabrik er kunst og kultur i højsædet, og området bugner af karakteristiske kunstværker. Tag på opdagelse i Gul Gård og find Kejserens Nye Klæder. Oplev den fascinerende Astronaut og den imponerende Dichroic Sphere i Farvergården. Beundr de vidunderlige vægmalerier i Pantheons Passage, og løft blikket mod himlen gennem Yoko Ono på Amfipladsen. Kunsten findes overalt i Brandts Klædefabrik!

Yoko Ono

Den 8. december 1992, på årsdagen for John Lennons død, overdrog billedkunstner Susanne Ussing sin statue ‘Hyldest til John Lennon’ til Brandts Klædefabrik.

Skabt i 1981, året efter Lennons tragiske død, stod skulpturen oprindeligt foran Nørgaards butik på Strøget i København. I 1990 blev den vartegn for udstillingen ‘Rockens Billeder’ i kunsthallen på Brandts Torv, og siden har den prydet Amfiscenen foran Kunstmuseum Brandts.

Skulpturen, bestående af sten og jern, forestiller John Lennons hustru Yoko Ono, der rækker en arm frem med en plade, hvorpå der står: “Et hul til at se himlen igennem, Yoko Ono, 1966”. Stensøjle har indgraveret ordene: “War is over if you want it” fra Lennons julesang ‘Happy Xmas, War is Over’.

Med sin baret og det hårde metal udstråler skulpturen militarisme, men teksten og fredsduen  understreger budskabet om fred og antimilitarisme.

Kunst_AP_01

Dichroic Sphere

Dichroic Sphere er en spektakulær lysinstallation bestående af en geodesisk kuppel i aluminium, dækket af akrylplader og dichroisk film. Oplyst af en enkelt energieffektiv pære, skaber kombinationen af den dichroiske film, kuplens form og lyskilden en magisk visuel oplevelse for de mange besøgende.

Den unikke installation er synlig på lang afstand og kaster et kalejdoskop af dichroiske farver 360 grader rundt om strukturen, hvilket oplyser omgivelserne på en fantastisk, fortryllende måde.

Den dichroiske film skifter farve afhængig af lysvinklen. I dagslys skaber solens stråler asymmetriske farver, mens natten afslører konstante farver, når lyset udsendes indefra. Dichroic Sphere er en fascinerende oplevelse, både dag og nat, og en ægte perle i Brandts Klædefabrik.

Lyskunst_KasperHjort_2

Kejserens Nye Klæder

Keld Moseholms skulptur er inspireret af eventyret Kejserens nye klæder og du kan næsten høre den lille dreng råbe – “Men han har jo ikke noget på!” – mens kejseren kigger sig selv i spejlet.

Kejseren står med krone og scepter, omgivet af skrædderen og en hofmand, alle stirrende på kejserens nye klæder. Kejserens kropssprog afslører en snert af frygt, da han ikke kan se stoffet og derfor tror at han er uegnet til at være kejser, hvis man skal tro de to svindlere, der har syet tøjet.

Skulpturen, udført i bronze, står på et tretrinshøjt stenfundament med et spejl i rustfrit stål på væggen. Moseholm, kendt for sine små, runde figurer i hjælpeløse situationer, har her skabt en kejser, der kæmper med sin forfængelighed. Skulpturen blev afsløret i 1988 som den første i en serie af H.C. Andersen-inspirerede eventyrskulpturer.

Kunst_GG_01

Rosenbækkens monument

Rosenbækkens monument genopliver historien om den gamle bæk, der engang løb gennem Odense. I middelalderen markerede Rosenbækken byens nordlige grænse, men med tiden voksede Odense omkring den. I 1860’erne blev bækken indmuret af sundhedsmæssige årsager. Nu, takket være monumentet, kan Rosenbækken igen opleves og minde os om byens fascinerende fortid.

Kunst 2
Kunst_FG_02